Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμοστεί στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια και που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες , το οποίο  απευθύνεται σε ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 (δηλαδή πριν την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης και άρα είναι θερμικά απροστάτευτα) και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, εξασφαλίζοντας με την ολοκλήρωσή του, εξοικονόμηση ενέργειας έως 1 δισ. κιλοβατώρες (kWh) ετησίως

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προβλέπει την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα παλαιά κτίρια σε όλη τη χώρα, τα οποία:

  • χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία,
  • βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 1.750 €/ τ.μ.
  • έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί χωρίς την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης (πριν τις 31.12.1979),
  • έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ,
  • δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και
  • οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια

Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων των ειδικών Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων.

1. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται:

  • Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).
  • Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα / λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πυλωτής.

Η εταιρεία  KARATOLIOS  συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» υποστηρίζοντας την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.